Kiinteistökaupassa ollaan nyt ottamassa digiloikkaa, ja tavoitteena on saada valtaosa kaupoista toteutettua sähköisesti Kiinteistökaupan verkkopalvelun (KVP) avulla.
Kiinteistökauppa on lähes kokonaan ammattilaisten käsissä. Valtaosa kiinteistökaupoista valmistellaan myyjän toimeksiannosta kiinteistönvälitysliikkeessä. Aluehallintoviraston välitysliikerekisterissä on yli 1 600 yritystä, joissa työskentelee runsaat 4 000 ammattilaista.
Yhä useammin välittäjä kirjaa toimeksiannon välitysketjun käytössä olevaan tietojärjestelmään. Saman välineen avulla hän valmistelee myytävää kohdetta koskevan markkinointimateriaalin sekä lopulta esisopimuksen ja luovutuskirjan. Vaikka käytössä on sähköisiä apuvälineitä, tosiasiassa kiinteistökaupat edelleen valtaosin solmitaan paperisen luovutuskirjan avulla. Tällöin myös luovutuksen rekisteröinti viranomaisen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin edellyttää alkuperäisen paperisen luovutuskirjan toimittamista viranomaiselle.
Uusi aikaa ja työtä säästävä toimintamalli
Kiinteistökaupan verkkopalvelua on tarjottu portaalina, jossa asiakkaat voivat hoitaa sähköisesti niin kiinteistökaupan kuin kiinnitysasiat. Kiinteistökaupan ammattilaisista vain pieni joukko on tarttunut tilaisuuteen. Jotta kiinteistökauppa muuttuu aidosti sähköiseksi, kiinteistönvälittäjien on omaksuttava uusi toimintamalli, jonka pitää säästää merkittävästi kaikkien osapuolten aikaa ja työtä.
Maanmittauslaitos on tunnistanut tarpeen ja mahdollisuuden saada kiinteistönvälityksen ja viranomaisen ja prosessit yhteentoimiviksi. Uudessa toimintamallissa KVP:n asiakirjarajapinta mahdollistaa esisopimusten, luovutuskirjojen ja kiinnityshakemusten lähettämisen rakenteisessa muodossa palveluun allekirjoitettavaksi. Asiakirjat voidaan luonnostella valmiiksi kiinteistövälittäjien omissa tietojärjestelmissä, mutta allekirjoittaminen ja rekisteröinti viranomaisen järjestelmään tapahtuvat KVP:ssa. Sähköisessä kiinteistökaupassa KVP toimii siis allekirjoituspalveluna ja kaupan rekisteröintijärjestelmänä.
Kiinnostus kiinteistövälitysjärjestelmän ja KVP:n yhteentoimivuuden toteuttamiseen on lisääntynyt oleellisesti, kun Maanmittauslaitos on tulkinnut, että luovutuskirja voidaan lähettää palveluun lukittuna ja palvelu tarjoaa kiinteistön myyjälle ja ostajalle suoran linkin kauppakirjan allekirjoitusnäkymään. Jos myyjä tai ostaja eivät kauppakirjaa hyväksy, kontrolli palaa kiinteistönvälittäjälle. Allekirjoittaminen tapahtuu sähköisesti, kun osapuoli on ensin tunnistettu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Myöhemmässä vaiheessa otetaan käyttöön viranomaisten yhteinen tunnistuspalvelu sekä asiointivaltuuksien hallinta, jolloin myös vajaavaltaisten puolesta toimivien valtuudet saadaan varmennettua.
Lainhuuto tulee automaattisesti vireille
Kun esisopimuksen tai kauppakirjan siirto välittäjän järjestelmästä asiakirjarajapintapalvelun kautta Kiinteistökaupan verkkopalveluun on vain napin painallus, ollaan jo varsin lähellä vanhan toimintamallin muuttumista. Allekirjoitusten myötä lainhuuto tulee automaattisesti vireille, eikä kaupanvahvistajaa tarvita. Vastaavasti myös kiinnityshakemukset voidaan siirtää palveluun rakenteisina sanomina suoraan luottolaitosten tietojärjestelmistä. Vakuusjärjestelyt, kuten panttikirjojen siirto myyjän pankilta ostajan pankille, tai uusien panttikirjojen hakeminen asiakkaan puolesta, voidaan saada vireille myös napin painalluksella.
Kiinteistökaupan toteuttamisen kontrolli säilyy näin kiinteistökaupan ammattilaisilla. Toki edelleen KVP:n käyttöliittymä on kansalaisasiakkaiden käytettävissä rajapintatoiminnallisuuden rinnalla. Edellä kuvatut uudistukset tulevat tuotantokäyttöön vuoden 2016 syksyllä. Uudessa toimintamallissa koko toimintaprosessin viiveet tulee minimoida, omistusoikeus siirtää nopeasti ja vakuusjärjestelyt hoitaa sujuvasti.
Panttikirjat sähköisiä rekisterimerkintöjä
Eduskunta on hyväksynyt lainsäädäntömuutokset, joiden mukaan kaikki uudet panttikirjat ovat sähköisiä rekisterimerkintöjä 1.6.2017 alkaen. Paperisia panttikirjoja ei voi käyttää uuden lainan vakuutena enää vuoden 2020 alusta lukien. Laki mahdollistaa pankkien hallussa olevien paperisten panttikirjojen automaattisen muuntamisen sähköiseen muotoon kesällä 2017. Maanmittauslaitos on käynnistänyt panttikirjojen massakonversion valmistelun yhteistyössä pankkien kanssa.
Myös sähköisten panttikirjojen käsittelyprosessit vaativat uuden toimintamallin ja uuden ajattelutavan, jotta kokonaisuudesta saadaan kaikkien osapuolten näkökulmasta toimiva. Paperisten panttikirjojen siirtämiseen ei ole tarvittu viranomaista, mutta sähköinen kiinteistöasiointi on kuitenkin säädelty niin, että sähköisen panttikirjan siirtäminen on viranomaispäätös. Tässä on menty selvästi kehityksessä taaksepäin.
Sähköisen panttikirjan luominen tai siirtäminen pitää olla viiveetön prosessi, jossa viranomaisen rooli on tarjota turvallinen järjestelmä osapuolten käyttöön. Viranomaisen järjestelmän tehtävä on rekisteröidä vakuus luotonantajan oikeuksien turvaamiseksi ja taata julkinen luotettavuus.
Maanmittauslaitos perusti helmikuussa Kiinteistöasioiden digifoorumin, jonka työ tähtää yhteisen prosessin määrittelyyn alan ammattilaisten ja Maanmittauslaitoksen kesken. Yhteistyössä tullaan etsimään ja toteuttamaan parhaat käytännöt, jotta kaikki osapuolet hyötyvät digitalisaation tuomista eduista.
Digiloikka otetaan yhdessä ja monia askelmerkkejä on jo asetettu.
Antti Saarikoski
KVP:n konseptinomistaja helmikuusta 2016 lähtien
Plokkauksia Maasta -blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.